Przepis na rogaliki otrzymałam wiele lat temu od mojej sąsiadki Anety. Akurat
przeprowadziłam się do nowego miasta i podobnież te rogaliki upiec umiała tam
każda gospodyni. Wtedy też poznałam tajemnicę
pieczenia rogalików- pracy przy nich jest równo godzina, ze zmywaniem. I to jest
prawda.
Rogaliki piekłam bardzo często zmieniając tylko nadzienie. Czasem były
to powidła śliwkowe, czasem nutella a niekiedy ósemki świeżych jabłek. Z każdym
nadzieniem rogaliki wychodzą wspaniałe. Ciasto jest bardzo proste i rośnie
dosłownie na stole. Nawet mało doświadczonej gospodyni te rogaliki udadzą się. Zapewniam.
A zachwyt domowników czy gości- będzie sowitą nagrodą.
Z podanego przepisu wychodzą
64 rogaliki.
Uwaga: drożdże, margarynę i jajka należy wyjąć z
lodówki dzień wcześniej by przed wyrobieniem ciasta uzyskały temperaturę pokojową.
Składniki:
4 jajka ( 2 całe i 2 żółtka)
100 g drożdży ( 1 kostka)
1 kg mąki ( typ 500 lub 450)
½ szkl. kwaśnej śmietany
½ szkl. cukru
1 łyżeczka soli
250g margaryny ( 1 kostka)
1 opak. cukru wanilinowego
½ szkl. mleka
Nadzienie:
250g marmolady , powideł lub nutelli
świeże owoce ( jabłka, brzoskwinie)
Dekoracja:
1 jajko do posmarowania rogalików
mak, sezam, polewa czekoladowa, lukier
Sposób wykonania:
Margarynę pokroić w kostkę i rozetrzeć ją z mąką. Drożdże,
cukier, cukier wanilinowy zalać ciepłym mlekiem. Dobrze rozrobić i odstawić na
kilka minut do wyrośnięcia. Do miski z mąka i margaryną wsypać łyżeczkę soli, dodać
2 jajka i 2 żółtka, śmietanę oraz lekko wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki
dobrze wyrobić. Kulę ciasta odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Potem ją
ponownie zagnieść i podzielić na 8 części. Z każdej części zagnieść małą kulkę.
Rozwałkowywać je po kolei, w kółko i radełkiem dzielić na 8 trójkątów. Na każdym z nich położyć nadzienie
i zawijać. Gotowe rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem lub
sezamem. Można je też po upieczeniu polać polewą lub polukrować. Wtedy przed
pieczeniem nie posypujemy ich ziarnami.
Blaszki z rogalikami wstawiamy do nagrzanego do 150 st. C piekarnika na
20 -25 minut.
Rogaliki po upieczeniu odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Gotowe rogaliki należy przechowywać przykryte folią lub ściereczką.