Tarta z grillowaną cukinią to lekkie danie. Cukinię z powodzeniem może zastąpić inne warzywo z rodziny dyniowatych: kabaczek, patison, bakłażan. Każde z nich powinno być jednak - przed ułożeniem na tarcie - grillowane.
Ciasto na tartę:
250 g mąki
125 g margaryny
mała szczypta soli
mała szczypta soli
1 łyżka oleju
1/4 szkl. wodySkładniki suche wymieszać, dodać pokrojona w kostkę margarynę, olej oraz wodę. Ciasto zagnieść. Schłodzić w lodówce około 0,5 godziny.Ciasto rozwałkować. Za pomocą wałka przenieść na formę do tarty. Ciasto docisnąć do formy, odciąć nadmiar. Nakłuć widelcem i posmarować brzegi żółtkiem.
Obciążyć fasolą wykładając wcześniej na ciasto folię aluminiową
Tartę piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejne 5 minut.
Farsz:
1 mała cukinia
2 pomidory
100 g żółtego sera
oliwa
4 jajka
pieprz
bazylia
Cukinię pokroić w grube plastry, grillować na oliwie. Odłożyć
do odsączenia i ostudzenia. Pomidory pokroić w kostkę, usuwając
uprzednio z nich gniazda nasienne. Ser zetrzeć na na tarce o małych
oczkach. Na tarcie układać cukinię, pomidory, posypać serem i bazylią.
Rozkłócić jajka, dodać pieprz. Pokryć tartę masą jajeczną. Piec 30 minut w
200 st. C do chwili aż masa będzie ścięta.