środa, 21 listopada 2012

Tarta z grillowaną cukinią, pomidorami i serem



Tarta z grillowaną cukinią to lekkie danie. Cukinię z powodzeniem może zastąpić inne warzywo  z rodziny dyniowatych: kabaczek, patison, bakłażan. Każde z nich powinno być jednak - przed ułożeniem na tarcie - grillowane.


Ciasto na tartę:

250 g mąki
 
125 g margaryny
mała szczypta soli
1 łyżka oleju
1/4 szkl. wody


Składniki suche wymieszać, dodać pokrojona w kostkę margarynę, olej oraz wodę. Ciasto zagnieść. Schłodzić w lodówce około 0,5 godziny.Ciasto rozwałkować. Za pomocą wałka przenieść na formę do tarty. Ciasto docisnąć do formy, odciąć nadmiar. Nakłuć widelcem i posmarować brzegi żółtkiem.
Obciążyć fasolą wykładając wcześniej na ciasto folię aluminiową

Tartę piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejne 5 minut. 








Farsz:
 
1 mała cukinia
2 pomidory
100 g żółtego sera
oliwa
4 jajka
pieprz
bazylia

Cukinię pokroić w grube plastry, grillować na oliwie. Odłożyć do odsączenia i ostudzenia. Pomidory pokroić w kostkę, usuwając uprzednio z nich gniazda nasienne. Ser zetrzeć na na tarce o małych oczkach. Na tarcie układać cukinię, pomidory, posypać serem i bazylią. Rozkłócić jajka, dodać pieprz. Pokryć tartę masą jajeczną. Piec 30 minut w 200 st. C do chwili aż masa będzie ścięta.














 

Tarta z pomidorami, mozzarellą i tymiankiem


Tarty piekę dopiero od kilku miesięcy. Wcześniej wydawało mi się to arcytrudne. Jednakże znalezienie dobrego przepisu na ciasto i farsz zaowocowało włączeniem trat do naszego domowego menu.  Zazwyczaj nie ograniczam się przy pieczeniu  tarty do jednej sztuki. Robię  od razu dwie , każdą z innym farszem. Istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo, że trafi się na swoją ulubioną. Dlatego też zawsze zagniatam ciasto na 2 tarty od razu. Jeśli akurat jakimś zbiegiem okoliczności wykorzystam tylko jedną część ciasta- to drugą  mrożę. Z powodzeniem przechowuje się w zamrażarce. Moje tarty są lekkie, ale też zwarte, nie rozpadają się po upieczeniu. Najczęściej są z mozzarellą pomidorami, pieczarkami, czy grillowaną cukinią. Zdarza mi się też upiec tartę na słodko z jabłkowym czy śliwkowym farszem. Jest to bardzo dobre danie na mini przyjęcie. Tratę warzywną serwuję zazwyczaj z surówką ze świeżych warzyw. 




Ciasto na 2 tarty:

500 g mąki
250g margaryny
szczypta soli
2 łyżki oleju
½ szkl. wody


Składniki suche wymieszać, dodać pokrojona w kostkę margarynę, olej oraz wodę.
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce około 0,5 godziny.
Dwie kule ciasta rozwałkować. Za pomocą wałka przenieść na formy do tart. Ciasto docisnąć do form, odciąć nadmiar. Nakłuć widelcem i posmarować brzegi żółtkiem.

Obciążyć fasolą wykładając wcześniej na ciasto folię aluminiową

Tarty piec jednocześnie w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejne 5 minut.












 

1 mozarella
3 pomidory
garść oliwek
tymianek
4 jajka,
50 g sera żółtego
pieprz
natka pietruszki

Mozzarellę pokroić w plastry, z pomidorów wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Oliwki przekroić na połówki, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka rozkłócić, dodać ser, tymianek i pieprz. Na tarcie ułożyć wszystkie składniki, zalać masą jajeczną z posiekaną pietruszką. Posypać tymiankiem. Zapiekać 30 minut w 200 st. C.







 

wtorek, 20 listopada 2012

Szarlotka z antonówkami


Szarlotkę tę piekę tylko jesienią, ponieważ najlepsze do jej wykonania są jabłka antonówki dojrzewające właśnie tą porą roku. Ciasto kruche jest wyjątkowo delikatne a masa jabłkowa lekko kwaskowa. Całość świetnie komponuje się z waniliowymi lodami, bitą śmietaną i cynamonem. Szarlotkę najlepiej serwować na ciepło w zimne, listopadowe wieczory, koniecznie z kubkiem aromatycznej herbaty. O kaloriach najlepiej zapomnieć.



ciasto kruche:

500 g mąki
250 g margaryny
150 g  cukru pudru
 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli



masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek antonówek lub innych twardych jabłek
100 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu  


dodatki:

cukier puder
cynamon
lody
bita śmietana


Przesianą mąkę margarynę posiekać. Dodać cukier puder, sól, śmietanę, jajko oraz żółtko. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Zawinąć je osobno w folię spożywczą i schłodzić około 30 minut w lodówce.

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Rodzynki w miseczce i zalać wrzątkiem. Obrane i pokrojone jabłka włożyć do garnka i podlać kilkoma łyżkami zimnej wody. Przykryć garnek i pozwolić się jabłkom uprażyć co chwilę je mieszając do chwili będą z zewnątrz miękkie a w środku twarde. Do jabłek dodać rodzynki oraz cynamon. Lekko wymieszać masę i wyłożyć ją na sito aby odsączyć nadmiar płynu.


Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę tworząc brzeg o wysokości około 2 cm. Ciasto nakłuć widelcem i piec około 15 minut na złoty kolor w temp. 180 st. C. Po upieczeniu na ciasto wyłożyć przestudzona masę jabłkową. Rozwałkować drugą cześć ciasta i przykryć nim jabłka zlepiając brzegi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około 40 minut. Szarlotkę po upieczeniu posypać cukrem pudrem.